Направи си сам Рециклиране

6 идеи как да използвате празни буркани

Ще започнете да събирате празните буркани от сос и грах /и от свещи, и от маслини …./, когато видите колко интересни начини има да ги рециклирате и пак да ги използвате. Идеите просто са безброй! Никога вече няма да гледате на буркана от сос по същия начин!
Измийте бурканите и ги накиснете в съд с вода, за да паднат етикетите. Някои от тях обаче, са залепени със здраво лепило и ще ви се наложи да ползвате лакочистител, или спирт, за да го махнете. Може да ползвате и нож, с който се чистят керамични котлони, или обикновено бръснарско ножче.
1. Използвайте маркери за стъкло, за да направите весел комплект от чаши. Изберете какво да нарисувате – точки, чертички, геометрични фигури … каквото ви харесва! Поставете бурканите в студена фурна. Настройте фурната на температура 120-130 0 С, след като фурната се загрее до необходимата температура, засечете 30 мин. Изключете фурната след като изтекат 30-те минути и я оставете да изстине преди да извадите съдовете отвътре. За да изстине по-бързо, може да отворите вратата на фурната, важното е да няма рязка разлика  в  околната температура и в температурата на вече изпечените стъклени съдове. Така фиксирани вашите рисувани буркани са устойчиви на измиване с вода и препарат за почистване.
Тези чаши са особено подходящи за студен чай.
2. Направете си буркани с етикети, в които да съхранявате провизии. За целта ви трябва тебеширена боя за стъкло и шаблон за етикет. Оцветете повърхността с широка плоска четка или тампон. Нанесете един слой, изчакайте да изсъхне и повторете. След 24 часа се изпича на 160⁰C за 10 минути или в микровълнова фурна на 700 W за 10 минути. След като го фиксирате, декорираният предмет може да се мие и в съдомиялна машина, както и да се пише върху него с тебешир, а написаното може да се трие с влажна кърпа.
3. Буркан без капачка е перфектният контейнер за памук за почистване на грим, а отгоре може да сложите чашка с клечки за уши.
4. Използвайте чук, за да направите дупки върху капачката на буркн. Напълнете го със сода за хляб и го ползвайте, когато ви е нужно да посипете дадена повърхност и да я почистите.

5. Направете от тел дръжка  на буркан и ще имате висяща ваза.

6. Буркан без капачка може да се превърне в място, където да слагате резервните си ключове.

Това са малка част от нещата, които може да нправите от празни буркани. Сигурна съм, че когато се вдъхновите, ще измислите още много интересни приложения. Приятна работа!

Оригинален източник: http://www.hometalk.com/28518986/7-of-the-best-container-ideas-for-your-empty-glass-jars?se=fol_new-20170428-1&slg=17e31edb0328579ac2ce105127dfb04f-16561702&post_position=10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *